A köznevelési intézmények ellenőrzésének új szabályai

Az oktatási intézmények felügyeleti rendszere jelentős változásokon ment keresztül az utóbbi időben hatályba lépett módosításoknak köszönhetően. A komplex ellenőrzés várhatóan ez év szeptember 1-jétől lép hatályba. A rendszer átalakulásának részleteit Petróczi Gábor köznevelési szakértő közérthetően ismertette a Menedzser Praxis szakmai napján tartott előadásában.

Az oktatási intézmények felügyeleti rendszere jelentős változásokon ment keresztül az utóbbi időben hatályba lépett módosításoknak köszönhetően. A komplex ellenőrzés várhatóan ez év szeptember 1-jétől lép hatályba. A rendszer átalakulásának részleteit Petróczi Gábor köznevelési szakértő közérthetően ismertette a Menedzser Praxis szakmai napján tartott előadásában.

Mint az szakmai körökben ismeretes, eltörölték a pedagógusok és a vezetők tanfelügyeleti ellenőrzését, ugyanakkor megtartották az intézmények ötévenként kötelező intézményi ellenőrzését a 20/2012. (VIII.31.) EMMi rendelet (R.) 2023. október 22-én hatályba lépett módosítása szerint. Az önértékelési rendszer változásairól tartott közérthető előadást Petróczi Gábor köznevelési szakértő a Menedzser Praxis Válasz- és Tudásközpont szakmai napján.

Mint ahogy azt az érintettek tudják, minden tanfelügyeleti ellenőrzésnek - pedagógus, vezetői, intézményi - előzményeként kellett szolgáljon az intézményi szintű önértékelés elvégzése mind a három szinten – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mivel 2023. október 22-től nincs hatályban a pedagógusok és az intézményvezetők tanfelügyeleti ellenőrzése, az ezeket előkészítő pedagógusi és intézményvezetői önértékeléseket sem kell lefolytatni, így nem szükséges intézményi önértékelési tervet készíteni.

A minőségi rendszer átalakulásában óriási változás hozott az új törvény bevezetése. A Pútv. 97. § bekezdése szerint már csak a Pedagógus I. fokozat elérése kötelező, a Pedagógus II. fokozat elérése már nem, így az Oktatási Hivatal törölte a 9 év Pedagógus I. fokozatban eltöltött idő után történt kötelező jelentkezéseket. Új módosításként tekinthetünk arra, hogy 2024. január 1-jétől már egy év Pedagógus I. fokozatban töltött szakmai gyakorlat után lehetővé válik a Pedagógus II. fokozatú minősítésre történő jelentkezés.  

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés megváltozott formáiról is tájékoztatást adott Petróczi Gábor az előadáson. Az R. 146. § szerint az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés fajtái a következők:

  • sz intézményellenőrzés és
  • a komplex ellenőrzés.

Ez utóbbi szabályai 2023. október 22-től szintén módosultak. Ezeket a változásokat egy külön fejezetben ismertette részletesen és közérthetően a szakember előadásában, amit a fenti videóban megtekinthet.

Miért vezették ki a pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzését?

A szakember indoklása szerint rendkívül kevés pedagógusnak sikerült megfelelni a tanfelügyeleti ellenőrzésnek öt év alatt, arányuk mindösszesen néhány százalék. A másik oka az eltörlésnek, hogy

2024 szeptember elsejétől várhatóan hatályba lép a pedagógusok komplex ellenőrzése.

A szakember szerint ez nagy terheket jelent majd, hiszen minden évben el kell végezni. Ahogy mondta: ne felejtsük, hogy a pedagógusok önellenértékelését öt éves gyakorisággal kellett elvégezni, amit országosan az öt év alatt körülbelül 50 százalékos sikerrel teljesítettek az érintettek. Reményét fejezte ki, hogy az évenkénti kompetencia alapú pedagógus teljesítményértékelés rövid, frappáns és gyorsan elvégezhető ellenőrzési formával ismerkedhetünk meg, de erről még nincsenek megfelelő információk.

Az ellenőrzés célja a R. 145. § (I) szerint az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés a nevelési-oktatási intézmények szakmai tevékenységét

  • az intézmények saját céljainak megvalósulására,
  • tovább az intézményi önértékelés eredményeire alapozva értékeli,
  • és ezzel az intézmény szakmai fejlődéséhez támogatást ad.

Mint tudható, az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés részét képező intézményi önértékelés területeit, szempontjait, módszereit és eszközrendszerét a hivatal dolgozza ki, és – a miniszter jóváhagyását követően – a honlapján közzéteszi. Ezt frissítve közzé is tette az Oktatási Hivatal 2024. január 1-jétől érvényes formában. Vagyis új tanfelügyeleti és önértékelési kézikönyv áll rendelkezésre – hívta fel a figyelmet a köznevelési szakértő.

A videóban további fontos témák is szerepelnek, amik segítenek átláthatóbbá tenni az új rendszert. Kattintson a fenti videóra, hogy és tudjon meg többet az intézményi tanfelügyelet időpontjáról, a szükséges dokumentumokról, a minősítési rendszer legújabb változásairól, valamint a komplex ellenőrzés sajátosságairól és arról, miként történik az ellenőrzés! Ne maradjon le az információkról, kattintson a fenti videóra most!

A köznevelési intézmények ellenőrzésének új szabályai